چگونه از دوچرخه ثابت خانگی نگهداری کنیم؟
دوچرخه ثابت یکی از وسایل و تجهیزات ورزشی است که برای رکاب زدن در فضای مسقف طراحی شده است. این وسیله عملکردهای هوازی بدن را افزایش میدهد و دستهبندیهای مختلفی دارد. برای مثال میتوان آنها را به دستههای خانگی و باشگاهی یا دوچرخههای ثابت ایستاده یا نشسته تقسیمبندی کرد.
حداکثر اکسیژن مصرفی، شاخصی مناسب برای سنجش ظرفیت قلبی و عروقی هنگام استفاده از این وسیله است. این شاخص هنگام استفاده از دوچرخههای ثابت، به نسبت دیگر وسایل ورزشی مانند تردمیل، افزایش پیدا نمیکند. علت پرطرفدار بودن این وسیله سر و صدای کم و جا گرفتن در فضای محدود است. نمونههای باشگاهی این وسیله در سالنهای بدنسازی استفاده میشود و بسیاری از ورزشکاران برای فرم دادن به ماهیچهها و عضلات، تناسب اندام، چربیسوزی و تقویت سیستم قلبی- عروقی از این دستگاه استفاده میکنند.
پدالهای این دستگاه با نیروی انسانی به حرکت درمیآیند و حتی نمونه نشسته آن فشار کمتری در مقایسه با مدل ایستاده به عضلات کمر و زانو وارد میکند. نمونههای نشسته این دستگاه برای افرادی با مشکلات حرکتی یا درد در ناحیه کمر و زانو مناسبتر است. حتی افرادی که دچار بیماری ام اس هستند و از ضعف حرکتی رنج میبرند میتوانند از این دستگاه استفاده کنند. درست است که از این وسیله برای جنبههای پزشکی استفاده میشود، اما تمرین مداوم با آن در رسیدن به وزن ایدئال و تناسب اندام اهمیت دارد. در ادامه به روشهای اشاره میکنیم که عمر دوچرخه ثابت شما را بیشتر میکند، پس با ما همراه باشید.
نگهداری صحیح از دوچرخه ثابت
از علتهای اصلی خرابی در این دستگاه استفاده نادرست و غیراصولی از آن است. شما میتوانید با انجام چند کار ساده از خراب شدن دستگاه جلوگیری کنید و عمر مفید آن را افزایش دهید. در ادامه به برخی از این نکات اشاره میکنیم.
قبل از استفاده از این وسیله کفش مناسب بپوشید. داشتن کفش مناسب کمک میکند تا از وارد شدن فشار به پا و حتی پدال دستگاه جلوگیری شود. بهتر است زانو حدود 5 تا 10 درجه خم شود. این عدد، اندازهای ایدئال برای جلوگیری از ساییدگی غضروفها و فشار آمدن بر عضلات است. شما بهراحتی میتوانید این زاویه را به کمک تنظیم صندلی و دستهها به دست آورید. تنظیمات دستههای دوچرخه ثابت باید به گونهای باشد که نه خیلی به زین نزدیک باشد و نه موجب کشیدگی بدن شود. بانوان باردار و آنانی که اضافه وزن دارند نیز بهتر است کمی ارتفاع دسته را بالا ببرند.
دوچرخههای ثابت به تناسب قیمت و برند امکانات متفاوتی در اختیار خریدار قرار میدهند و خدمات پس از فروش متفاوتی دارند. بهتر است در صورت خرابی دستگاه، تعمیرات آن را به متخصصین واگذار کنید. این وسیله دارای یک مانیتور است که اطلاعات مربوط به ورزش برروی آن به نمایش درمیآید و معمولا بخشی از خرابیهای دستگاه به همین مانیتور آن مربوط میشود. بهتر است از دستکاری بیجهت در تنظیمات و ایجاد تغییرات خودداری کنید.
دستکاری بیجهت
از دیگر نکاتی که دربارۀ این وسیله باید به آن توجه داشته باشید، قطعات مصرفی دستگاه است که هر چند وقت یک بار نیاز به تعویض پیدا میکنند. برای مثال سیستم درایو و ترمز به علت استفاده مداوم خیلی زود به تعمیر و تعویض نیاز پیدا خواهند کرد. پدالها نیز در اثر استفاده مداوم فرسوده میشوند و نیاز به تعویض پیدا میکنند.
در ادامه باید بگوییم که استفاده از دوچرخههای ثابت پشتی دار یک انتخاب مناسب برای استفاده بانوان باردار و افرادی است که مشکل حرکتی دارند. دوچرخه ثابت ام اچ فیتنس مدل 6001 R را میتوان نمونهای مناسب توصیف کرد که امکان تکیه دادن فرد را فراهم و از ایجاد خستگی جلوگیری میکند. این وسیله تا 140 کیلوگرم وزن را تحمل میکند و زین آن نیز با امکان تنظیم در حالت جلو و عقب بهترین شرایط را برای فرد فراهم میکند. این دستگاه دارای یک نمایشگر است که ورزشکار را به صورت آنی در جریان شرایط بدنی و تمرین قرار میدهد. این اطلاعات شامل سرعت رکاب زدن، زمان، مسافت، کالری و تعداد ضربان قلب است. این وسیله مجهز به گواهینامه CE نیز هست تا خیال مشتری را از بابت خدمات پس از فروش کمی آسوده کند.
با وجود تمام نکتههایی که گفته شد، و تاکید بر استفاده درست از آن و نقش استفاده درست در نگهداری از دستگاه، شناخت ایرادها و خرابیها، خود میتواند در نگهداری و افزایش عمر آن اثرگذار باشد. برخی از این خرابیهای را عبارتند از:
موتور تنشن: در صورتی که پدال ها زیر پای شما سفت نمیشوند به احتمال زیاد تنشن خراب شده است که در دو مدل دستی و دیجیتال وجود دارد.
مانیتور: همانطور که در بالا اشاره شد مانیتورهای دوچرخه ثابت اغلب در صورت خرابی قابلیت تعویض با نمونههای مشابه را دارند و بیشتر LCD آنها آسیب میبیند. در این حالت موارد به طور کامل به نمایش در نمیآیند.
پدال: این قسمت در صورت خرابی چرخش لازم را ایجاد نمیکند و فرد برای رکاب زدن راحت نیست که در این حالت باید پدال را تعویض کرد.
بلبرینگ: بلبرینگها در دستگاه دوچرخه ثابت به دلیل اصطکاک بیش از حد خراب میشوند و شروع به صدا دادن میکنند.
استفاده وزنهای بیش از ظرفیت: یکی از شایعترین علت خرابی این وسیله به علت استفاده از آن با وزنهایی بیشتر از تحمل آن است. حتما به ظرفیت دستگاه توجه کنید و از فشار آوردن به آن خود داری کنید.
شفت دوچرخه ثابت: این قطعه محور بین قامه و فلایول است که در صورت استفاده نادرست از آن باعث لقی پدال زیر پا میشود.
نکته شایان توجه درباره استفاده و نگه داری از هر وسیلهای حتی دوچرخه ثابت این است که خرابی برای همه دستگاهها محتمل است فرد باید در هنگام خرابی دستگاه از متخصصان همان حوزه کمک و راهنمایی بگیرد. شما میتوانید با انجام سرویسهای به موقع از خرابیهای احتمالی جلوگیری کنید و عمر مفید دستگاه را افزایش دهید.
تو شهرای بزرگ وقتی هوا آلودست و نمیشه بیرون رفت اینا خیلی جواب میده
والا ما که نفهمیدیم بلاخره باید چیکار کنیم تا از دوچرخه نگهداری بشه.
فقط اومده گفته چیاش خراب میشه. این که نشد داداش… یعنی خودمون متن رو مهندسی معکوس کنیم؟
عجبا